19
Lip

Chińskie potrawy – orientalnie w kuchni

Pośród azjatyckich kuchni chińskie potrawy są najbardziej różnorodne. W zależności od regionu można wyróżnić kilka kuchni: pekińską, kantońską, syczuańską czy szanghajską. Ze wszystkich, jakie są mniej lub bardziej znane, to właśnie te stanowią podstawę azjatyckiej kuchni. Można liczyć na ogromną różnorodność smaków, składników, przypraw. Te dania zyskały i w Polsce dużą popularność. Również za atut, którym nierzadko jest niska kaloryczność. Mogą sobie na takie potrawy pozwolić osoby będące na diecie odchudzającej. O ile rozsądnie wybiorą dania.

Chińskie potrawy – poznajemy kuchnię

Harmonia smaków, zapachów i specyficznego charakteru, to wynik odpowiednich proporcji. Stosowania wielu przypraw i ziół, dzięki którym żadna potrawa nie jest mdła czy nijaka. Teoretycznie bezsmakowe tofu czy owoce morza, które nie wszystkim przypadają do gustu, przygotowane w odpowiedni sposób potrafią naprawdę zaskoczyć. I to największych, nie tyle przeciwników, co smakoszy zupełnie innych kuchni.

Chińskie potrawy to przede wszystkim ryż, kukurydza, słodki ziemniak, gryka oraz pszenica. Spośród warzyw dominuje soja, groszek, kapusta pekińska oraz amarant. Nadto papryczki chilli, rzepa i rzodkiew. W chińskiej kuchni nie może zabraknąć grzybów. Znajdziemy tu również ryby i praktycznie wszystkie rodzaje mięs, a z owoców brzoskwinie, śliwki, jabłka, gruszki, morele i daktyle.

Jeśli zależy nam na przygotowywaniu amatorskich, ale doskonale wpisujących się w charakter azjatyckiej kuchni dań, nie może w nich zabraknąć kilku składników. Przede wszystkim oleju z orzechów ziemnych oraz octu ryżowego ciemnego. Ponadto suszonej papryczki chilli, wina ryżowego i jasnego sosu sojowego. Do tego olej sezamowy, olej chilli, jasny ocet ryżowy i pieprz syczuański. To ze względu na ten ostatni w Polsce najbardziej znana jest regionalna kuchnia syczuańska. Choć pieprz jest na tyle ostry, że nawet wielbicie wyrazistych i bardzo ostrych potraw, mogą mieć problem z jego tolerowaniem.

Na koniec nie zapominamy o różnorodności przypraw, bez których azjatycka kuchnia po prostu nie istnieje. W naszej kuchni, która ma być azjatycka, nie może zabraknąć czosnku, soli, cynamonu, kopru, chilli, a także świeżego korzenia imbiru.

Dla osób na diecie redukcyjnej

Przygotowanie dietetycznych dań w domu jest możliwe i nie sprawia większych problemów. Co jednak zrobić, gdy nasz tryb życia bądź praca wymuszają korzystanie z ofert restauracji i barów? Zamiast kalorycznych i niezdrowych fast foodów, wybierzmy właśnie kuchnię azjatycką. Unikając produktów w cieście i smażonych na głębokim tłuszczu. Poza tym azjatyckie zupy czy warzywa na parze, sałatki i potrawy pieczone oraz gotowane, są dozwolone i nawet polecane. Unikajmy również sosu sojowego, w którym znajdziemy sporo soli.

Chińskie potrawy potrafią zaskoczyć smakiem i aromatem. To dlatego coraz chętniej próbujemy samodzielnie przygotowywać takie dania, a zamiast popularnych fast foodów, wybieramy azjatyckie restauracje.