28
Cze

Ciasta ze szpinakiem. Pomysł na nielubiane warzywo

Nie da się ukryć, że szpinak to akurat taki produkt, który wielu z nas nie smakuje. Jest specyficzny pod względem swojego smaku, ale coraz częściej przekonujemy się, że ciasta ze szpinakiem potrafią wręcz zachwycić. Nie tylko walorami smakowymi lecz również swoim wyglądem. Przekonaj się do tego zielonego specjału, który w cieście wygląda apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Do tego posiada sporo właściwości zdrowotnych.

Ciasta ze szpinakiem – na zdrowie!

Liście szpinaku to ochrona przed miażdżycą, a do tego właściwości antynowotworowe. Mnóstwo przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Potas, żelazo, kwas foliowy czy magnez. Nasza niemalże nienawiść do szpinaku powstaje zwykle w okresie dzieciństwa. Wtedy to zielona „papka”, podawana na siłę nie zachęcała do jedzenia. Poza tym źle przyrządzony szpinak faktycznie jest niesmaczny i mocno nieapetyczny.

Warto jednak, by znalazł się w naszym jadłospisie. Chociaż raz na jakiś czas. Jeśli to nie trauma z dzieciństwa, a po prostu gusta smakowe powodują, że nie przemawia do nas w postaci liści dodawanych do sałatek czy też smażony na patelni, mamy alternatywę. Ciasta ze szpinakiem! Pyszne, choć w formie słodkiej i kremowej, nieco kaloryczne. Na deser jednak sprawdzają się wyśmienicie. Poza tym to świetna opcja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają pomysłów na nowe dania. Zachwycające pod względem smaku, wyglądu i odrobinę niecodzienne.

Leśny mech

Leśny mech to ciasto, które ostatnimi czasy zrobiło niemalże furorę. Zachwyca smakiem, jak i oryginalnym wyglądem. Jak je przyrządzić? Wystarczy odrobina szpinaku, mrożonego bądź świeżego. To właśnie ten składnik nadaje soczystego zielonego koloru. Do tego przyrządza się krem z serkiem mascarpone. Wersja odrobinę mniej kaloryczna, zakłada możliwość zastąpienia kremu, równie pyszną galaretką. Na wierzch owoce granatu i leśny mech gotowy!

Składniki na ciasto:

  • 400 gram mrożonego szpinaku,

  • 4 jajka,

  • pół szklanki cukru,

  • po szklance: oleju, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • łyżeczka cukru z wanilią,

  • skórka z cytryny

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,

  • 200g mascarpone,

  • 6 łyżek cukru,

  • sok z połowy cytryny,

  • owoce granatu jako dekoracja.

Jajka należy ubić z cukrem, a szpinak odcisnąć, jeśli jest mrożony. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej i miksujemy. Kolejno dodajemy szpinak, proszek, skórkę z cytryny, cukier z wanilią i znów miksujemy. Na koniec mąka. Gotowe zmiksowane ciasto należy przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem i piec przez 45 minut, w temperaturze 180ºC.

W trakcie pieczenia można zabrać się za przyrządzenie kremu. Ubijamy śmietankę z cukrem, a następnie serkiem mascarpone. Wystudzone ciasto należy przeciąć na pół, by warstwy przełożyć przygotowanym kremem. Wierzch posypać uprzednio przygotowanymi okruszkami ze ściętej góry ciasta, które stworzą „mech”, a jako dekorację posypać owocami granatu.

Smaczne i pięknie się prezentujące. Ciasta ze szpinakiem to prosty pomysł dla każdego. Warto wypróbować!