28
Sie

Czajnik indukcyjny. Jak go wybierać?

Czajnik indukcyjny to bezwzględne must have osób, które posiadają na wyposażeniu swojej kuchni płytę indukcyjną. Choć niektóre z tych osób decydują się na używanie czajników elektrycznych, jest to rozwiązanie o tyle gorsze, że znacznie droższe. W przypadku płyty indukcyjnej konieczne jest jednak zastosowanie naczyń spełniających ściśle określone wymagania. Dotyczy to tak garnków, jak i czajnika. W tym wpisie dowiesz się, jakie są te wymagania?

Płyta indukcyjna jest bardzo modnym i coraz częściej stosowanym w naszych kuchniach rozwiązaniem. Jest nie tylko funkcjonalna, ale też wygląda bardzo efektownie i elegancko. Na jej posiadanie decyduje się coraz więcej konsumentów. Sprzyjają temu ceny, które są znacznie niższe, niż jeszcze kilka lat temu. Jednak posiadanie kuchni indukcyjnej wiąże się z koniecznością posiadania specjalnych naczyń. Czajnik indukcyjny i garnki na indukcję po prostu muszą się znaleźć w takiej kuchni.

Dlaczego naczynia na indukcję?

Płyta indukcyjna to świetne rozwiązanie. Jej zalety są nie do przecenienia.

  1. Pozwala na szybsze przygotowanie potraw – czas gotowania ulega znacznemu skróceniu.
  2. Obniża ryzyko poparzenia się, gdyż ciepło wytwarza się bezpośrednio w naczyniu.
  3. Jest łatwa w utrzymaniu czystości.

Działanie płyty opiera się na zasadzie indukcji, czyli wytwarzaniu pola elektromagnetycznego. Na to pole reagują tylko naczynia wykonane z metali ferromagnetycznych. Jak rozpoznać takie naczynia? Wystarczy użyć magnesu. Jeśli dno naczynia będzie przyciągało magnes, to mamy do czynienia z garnkiem/czajnikiem indukcyjnym. Jak wyglądają takie czajniki, możesz sprawdzić na stronie – czajnik indukcja.

Zastosowanie płyty i naczyń indukcyjnych ma swoje ekonomiczne uzasadnienie. Dzięki temu, że ciepło wytwarzane jest w naczyniu, a nie na całej płycie, zachodzą niewielkie straty ciepła, a gotowanie jest znacznie tańsze niż na kuchence elektrycznej oraz bezpieczniejsze i przyjemniejsze niż na gazowej.

Czajnik indukcyjny, garnki na indukcję – najważniejsze cechy

Oprócz tego, że naczynia indukcyjne muszą być wykonane z odpowiedniego materiału, powinny też posiadać szereg innych, ważnych cech.

Kształt naczyń

Kształt naczyń indukcyjnych ma ogromne znaczenie. Dzieje się tak dlatego, że w przypadku niektórych płyt indukcyjnych, jeśli garnek nie będzie ściśle przylegał do pola grzejnego, płyta w ogóle się nie załączy. Dno garnka musi być zupełnie płaskie i nie może wystawać poza obszar pola grzejnego. Zatem średnica dna garnka powinna być taka sama lub mniejsza od pola grzejnego. Ten drugi wymóg traci na znaczeniu, jeśli sensory rozmieszczone są na całej powierzchni płyty indukcyjnej. Wtedy płyta powinna działać niezależnie od miejsca ustawienia naczynia.

Dno naczynia

Najważniejsze jest, by dno naczynia było idealnie płaskie. Przyjmuje się też zasadę, że im dno naczynia jest grubsze, tym lepsze będą jego właściwości. W przypadku naczyń na indukcję zdarza się niekiedy, że dno naczynia ma mniejszą średnicę niż jego środek. Takie naczynia okazują się być znacznie oszczędniejsze, niż te o tradycyjnej formie. Do ogrzania zawartości potrzebują bowiem znacznie mniej energii.

Inne cechy

Decydując się na zakup garnków na indukcję warto zwracać też uwagę na jakość ich wykonania. Ważne jest na przykład to, jak wykonane zostały uchwyty. Powinny zostać zrobione z materiału, który nie będzie się nagrzewał. Dzięki temu gotowanie będzie i przyjemne, i bezpieczne. Z takiego samego materiału powinny zostać wykonane gwizdek i pokrywka czajnika.

Design

Jeśli chodzi o wygląd, do płyty indukcyjnej nadają się zarówno naczynia wykonane ze stali nierdzewnej, jak i emaliowane. W tym zakresie konsumenci mają przed sobą szeroką ofertę naczyń.

Poza istotnymi cechami, które wymieniłam powyżej, konsumentom pozostaje pełna dowolność w doborze innych cech naczyń. Szeroki asortyment produktów pozwala na dopasowanie naczyń do indywidualnych upodobań klienta i wystroju wnętrza kuchni. Na rynku z łatwością znajdziemy garnki i czajniki indukcyjne w stylu nowoczesnym, retro i klasycznym. Wiele z nich do złudzenia przypomina tradycyjne naczynia do gotowania.