22
Gru

Czosnek leczy i wspomaga odporność

O tym, że czosnek leczy wiele rozmaitych chorób, wiedziano już od dawna. Od wielu lat wykorzystywany w medycynie naturalnej, obecnie przeżywa swój renesans. Wracają do użycia stare metody leczenia za pomocą czosnku, a ludzie na nowo odkrywają jego właściwości i zastosowanie. Tym razem jednak odbywa się to w zgodzie ze współczesną medycyną i w oparciu o najnowszą wiedzę naukową.

Wiele lat prowadzenia badań farmakologicznych, klinicznych i chemicznych utwierdza w przekonaniu nawet osoby ze świata naukowego, że nie można tak po prostu przekreślić osiągnięć medycyny naturalnej. Zresztą tego, że czosnek leczy, dowodzi również fakt jego zastosowania w farmakologii.

Czosnek leczy nie od wczoraj

W Europie znanych jest około 300 gatunków rośliny z rodzaju Allium, a wśród nich najlepiej poznany czosnek pospolity Alliumsativum.

Czosnek należy do jednej z najstarszych roślin uprawnych. Stosowany był już w czasach neolitycznych. O jego właściwościach terapeutycznych wspominali między innymi Hipokrates, Arystoteles i Galen. Dopiero w XIX w., gdy Louis Pasteur wynalazł szczepionkę, czosnek przestał grać pierwsze skrzypce w walce z chorobami bakteryjnymi. Do tego jednak czasu był w powszechnym użyciu. Spożywano go, nacierano się nim, a nawet noszono przy sobie jako amulet, którego zadaniem była ochrona przed zakażeniem.

Dziś ponownie powraca do łask. Obok miodu, cebuli i żurawiny uważany jest za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. A co leczy? Przede wszystkim zapobiega infekcjom przewodu pokarmowego. Uważa się również, że pomaga w zwalczaniu pasożytów.

Właściwości i skład czosnku

To, że czosnek leczy oraz zapobiega w rozwoju wielu schorzeń, zawdzięczamy jego składowi. Bardzo ważną rolę odgrywają w nim związki siarkowe, które pochodzą z przemiany aminokwasów. To one nadają mu charakterystyczny, intensywny zapach. Wśród związków tych należy wymienić allicynę, będącą produktem rozpadu alliiny. Allicyna z kolei rozpada się na następne związki, w tym ajoen o właściwościach przeciwgrzybiczych oraz winyloditiinę o właściwościach przeciwbakteryjnych. Obecność tych związków, których działanie udowodniono w badaniach in vitro i in vivo, wskazuje, że czosnek leczy wiele schorzeń wywoływanych przez grzyby i bakterie. Przykładowo, udowodniono, że czosnek hamuje rozwój Helicobacter pylori.

Skład chemiczny

Oprócz wskazanych wyżej substancji czosnek zawiera również wiele innych, istotnych dla ludzkiego organizmu związków. Znajdują się wśród nich flawonoidy, nukleozydy i enzymy. Obecne są też prowitaminy A i D oraz witaminy A, B1, B2, C i PP. Oprócz nich czosnek dostarcza ludzkiemu organizmowi licznych mikroelementów, takich jak: Cu, Ca, Mo, Fe, Zn, Mg, Co, Mn, B. Ich obecność pełni kluczową rolę dla przebiegu wielu reakcji chemicznych.

Od pewnego czasu czosnek jest jedną z najintensywniej badanych roślin leczniczych. Wpisany został na listę leków roślinnych (wraz z ośmioma innymi roślinami), których skuteczność została udokumentowana medycznie. To, że czosnek leczy, nie ulega dziś wątpliwości. Niedowiarkom można przybliżyć naukowe publikacje (w licznie ok. 2500), gdzie na dowód tego wykazano jego terapeutyczne właściwości biologiczne i chemiczne.