29
Lip

Drylownica do wiśni. Komfortowe usuwanie pestek

W wiśniach występuje mnóstwo cennych składników. Pomimo wysokiej zawartości wody, z powodzeniem znajdziemy tu witaminę C czy tak ważne dla naszego organizmu antyoksydanty. Poza właściwościami zdrowotnymi, mamy do czynienia z owocem, który jest po prostu smaczny. Idealnie nadający się na konfitury, nalewki, kompoty. Niestety obróbka wiśni czy też czereśni, jest czasochłonna i uciążliwa, a to za sprawą zawartych w nich pestek. Mamy jednak do wyboru sporą liczbę drylownic różnego rodzaju. To dzięki nim w ciągu godziny można poradzić sobie, z usunięciem pestek, nawet z kilku czy kilkunastu kilogramów owoców. Jaką drylownicę wybrać?

Drylownica ręczna i elektryczna

Do wyboru mamy dwa główne typy drylownic, ręczne oraz elektryczne. To, którą konstrukcję zakupimy, zależy właściwie od naszych upodobań. Także miejsca w kuchni, które możemy przeznaczyć na przechowywanie takiego urządzenia.

Ręczne drylownice z tłokiem są najchętniej wybierane. To proste konstrukcje i również bardzo prosta obsługa. Nadto ceny zaczynają się już od kilkunastu złotych. Owoc umieszcza się w zagłębieniu pod tłokiem, a po jego naciśnięciu, pestka zostaje usunięta przez ostrze. Dobrze jest postawić na drylownicę opatrzoną pojemnikiem na pestki. Pod wylotem można z kolei ustawić dowolne naczynie, do którego ma trafić już wydrylowany owoc.

Pośród ręcznych drylownic znajdziemy wykonania przypominające praski do czosnku. Skuteczne w swoim działaniu, ale najmniej poręczne. Zaletą jest niska cena i minimum miejsca niezbędnego do przechowywania. Jeśli zależy nam na przygotowaniu niewielkiej ilości owców, na przykład do deseru, takie rozwiązanie może być wystarczającym. Przy regularnym drylowaniu, celem przygotowania owoców do konfitur, praktyczniejszym rozwiązaniem staje się drylownica dwustronna. Dla najbardziej wymagających, producenci przeznaczają drylownice elektryczne. Najdroższe, ale i najwygodniejsze w użytkowaniu. Z ich pomocą drylowanie… to pestka!

Tego typu akcesoria kuchenne powinny zagościć w domu każdej miłośniczki i miłośnika przyrządzania dżemów.

Praktyczne wskazówki

Do wyboru mamy modele, dzięki którym usuniemy pestki jednocześnie z kilku owoców bądź tylko z jednego. Jeśli stawiamy na regularne przygotowywanie owoców do konfitur i nie tylko, lepiej wybrać drylownicę przeznaczoną do większej liczby owoców.

Owoce pestkowe, w tym wiśnie i czereśnie, podczas obróbki potrafią narobić bałaganu, a plamy bywają trudne do sprania. Warto wybierać konstrukcje opatrzone specjalnymi osłonkami, które zapobiegną chlapaniu sokiem naokoło.

Jak uprzednio wspomniano – jakość to podstawa. Drylownica powinna być wykonana ze stali nierdzewnej bądź wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Musi również posiadać wymienne gumowe nakładki do wyciskania pestek.

Pod względem kolorystyki możemy już decydować w pełni dowolnie. Zdecydujmy się na drylownicę, która dla nas będzie najbardziej praktyczną i wygodną w użytkowaniu.