16
Lis

Forma do tarty. Jaka będzie najlepsza?

Słodkie lub słone, kruche i pachnące, wyśmienite tarty. Z powodzeniem możemy przyrządzić je w domu. Tak naprawdę korzystając jedynie z dobrego i sprawdzonego przepisu na ciasto, a składniki na nadzienie dobierając wedle własnego uznania. W dobie, gdy samodzielnie tworzone wypieki zyskują tak duże uznanie, znalezienie przepisu, który przypadnie nam do gustu, jest zadaniem bezproblemowym. Dylemat natomiast pojawia się, gdy mamy kupić formę do swojej tarty. Jaka sprawdzi się najlepiej?

Najtańsza opcja – czy będzie wystarczającą?

Najtańsza opcja to oczywiście formy aluminiowe czy ocynkowane. Lekkie, wygodne w użytkowaniu. Nie stłuką się i nie uszkodzą, o ile nie porysujemy ich ostrymi narzędziami kuchennymi. Takie wykonanie ma to do siebie, że łatwiej o rdzę, która niszczy formę, a przecież nie o taki efekt nam chodzi.

Nie oznacza to, że zwykła blacha do pieczenia nie sprawdzi się w przypadku tarty. Wystarczy stosować ją wraz z papierem do pieczenia i uważać na nadzienia z kwaśnymi owocami, które sprzyjają rdzewieniu. Poza tym taki wybór to gwarancja odporności na wysokie temperatury, szybkiego i równomiernego nagrzewania się. Ten specyficzny wypiek ma zatem ogromne szanse, by zachwycić nie tylko nas, ale i częstowanych gości.

Tarty z form szklanych lub ceramicznych

Jeśli zależy nam na tym, by nasze wykwintne tarty podbiły nie tylko podniebienia zaproszonych smakoszy, ale i komponowały się z udekorowanym stołem, powinniśmy postawić na wykonania ceramiczne bądź szklane.

Obydwa są bardzo estetyczne i eleganckie. Dodatkowo ceramiczne wykonania najczęściej opatrzone są pięknymi malunkami. Nie musimy zatem upieczonych tart wyciągać z form i przekładać na talerze. Postawimy je tuż przed gośćmi, a jeśli wybraliśmy mini formy na małe tarty, całość nabierze jeszcze bardziej atrakcyjnego wydania.

Dodatkowym atutem szklanych form do tart jest ich przezroczystość. W piekarniku obserwujemy proces pieczenia i jesteśmy w stanie lepiej ocenić czy nasz tarta jest już gotowa, czy jeszcze chwilę musi posiedzieć w cieple.

Szklane i ceramiczne formy są odporne na zarysowania i różnego rodzaju uszkodzenia, poza upadkami, podczas których mogą się stłuc.

Nowoczesna silikonowa alternatywa

Nietłukące, bez efektu przywierania, kolorowe i bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Na te cechy możemy liczyć, wybierając silikonowe formy do tart. To opcja, za którą przyjdzie nam zapłacić najwięcej, ale zdecydowanie jest godna wzięcia jej pod uwagę. Tym bardziej, gdy zależy nam na wygodzie i odporności na uszkodzenia.

Silikonowe formy nie radzą sobie jedynie z ostrymi narzędziami kuchennymi, bo łatwo je przeciąć. Ciasto trochę dłużej się w nich piecze, ale to jedynie niewielkie minusy, które nie zaważają na wygodzie użytkowania.

Mamy zatem całkiem niezły wybór, jeśli planujemy upiec wyjątkową tartę. Produkty, które będą funkcjonalne i posłużą długi czas, jak i te, dzięki którym goście zachwycać się będą nie tylko smakiem, ale i sposobem podania. A czy Ty jesteś już gotowy na swoją tartę?