24
Maj

Meksykańska kuchnia podbija Polskę

Meksykańska kuchnia jest mieszanką wielu smaków, które niezwykle intensywnie oddziałują na nasze podniebienia. Ich ogromna różnorodność, którą znamy w dzisiejszej postaci, wynika z bogatej historii, gdzie na przestrzeni wieków spotykały się i mieszały różne smaki pochodzące z odległych zakątków świata.

Meksyk jest krajem wielu kultur, obyczajów, tradycji oraz smaków. Zamieszkują go zarówno rdzenne ludy indiańskie, których korzenie sięgają legendarnych Majów, Metysów, Azteków  oraz Zapoteków, potomkowie zdobywców Ameryki pochodzących z Europy, jak i późniejsi imigranci, którzy dotarli w te rejony. Ta mieszanka kultur i obyczajów w wyraźny sposób wpłynęła też na różnorodność kulinarną kraju. Dziś trudno byłoby jednoznacznie wskazać, jakie wiodące smaki ma meksykańska kuchnia. Jednak wyraźnie widać w niej wpływy kuchni prekolumbijskiej, europejskiej oraz hiszpańskiej. Z całą pewnością można też powiedzieć, że cechują ją wyrazisty smak i intensywny aromat, które zdobywają coraz więcej zwolenników w naszym kraju.

Meksykańska kuchnia – charakterystyczne składniki, które muszą się w niej pojawić

Najbardziej typowymi dla meksykańskiej kuchni składnikami są aromatyczne i bardzo często także pikantne zioła i przyprawy. Ich zadaniem jest poprawa smaku potraw, wzmożenie osłabionego upałem apetytu oraz działanie podobne do tego, jakie zapewniają konserwanty, a więc przedłużenie świeżości potrawy i jej przydatności do spożycia. Charakterystyczne przyprawy kuchni meksykańskiej to między innymi:

  • papryka słodka,
  • oregano,
  • chili,
  • pieprz cayenne,
  • cebula,
  • czosnek,
  • kminek,
  • kolendra,
  • goździki.

Meksykańska kuchnia i jej najbardziej znane potrawy

Będąc w Meksyku po raz pierwszy, możesz być zaskoczona tym, jak pikantne są ich potrawy. Głównym sprawcą tego ostrego smaku jest chilli. Warto zatem albo przygotować się na to, że potrawa będzie bardzo pikantna, albo poprosić o to, by dodano jej nieco mniej, niż przyzwyczajonym do pikantnych potraw tubylcom. Meksykańska kuchnia słynie też z bogactwa kolorów swoich dań oraz dużej ilości przypraw.

Pierwotnie kuchnia rdzennych mieszkańców Meksyku bazowała na kukurydzy, fasoli, pomidorach, chilli oraz mięsie z indyka i rybach. Wraz z podbojami konkwistadorów sprowadzono tam też wołowinę, czosnek, cebulę i pszenicę. Dziś smaki obu kuchni wzajemnie się przenikają, co ma odzwierciedlenie w nowych kulinarnych potrawach. Jednak dla przeważającej większości Meksykanów nadal podstawą ich diety pozostała papryka, fasola, kukurydza i chilli.

Jeśli chcesz zakosztować w potrawach meksykańskiej kuchni, możesz przygotować jedną z poniższych potraw:

  • tortilla – cienki placek robiony na bazie mąki pszennej lub kukurydzianej, jest podstawą wielu dań meksykańskiej kuchni;
  • quesadilla – tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem i dodatkami,
  • enchiladas – tortille zwijane w rurki i nadziewane farszem, a następnie zapiekane wraz z sosem i żółtym serem;
  • burrito – tortilla z zawiniętym w środku farszem;
  • nachos – kawałki tortilli, które zapieka się z żółtym serem;
  • tacos – tortilla kukurydziana, którą wypełnia się farszem mięsnym albo warzywnym;

Do potraw meksykańskich często dodaje się różne sosy. To zwykle one mają pikantny smak, który przenika potrawy. Najpopularniejsze meksykańskie sosy to:

  • salsa – sos na bazie pomidorów, cebuli i papryczek chili,
  • guacamole – sos wykonywany na bazie awokado, najczęściej podawany z nachos, ale tak naprawdę pasuje do wielu potraw, w tym grillowanych,
  • mole poblano – najmniej znany, ale wcale nie najgorszy ciemny sos z suszonej papryczki chili oraz orzechów, kakao i przypraw, świetnie smakuje podawany do mięs, ryżu i warzyw.

Meksykańska kuchnia daje duże pole do popisu dla tych, którzy lubią kulinarne nowości i nie boją się ostrych smaków. W kolejnych artykułach postaram się wam przybliżyć jej charakterystyczne potrawy.