27
Wrz

Naturalna żywność. Czy na pewno zdrowa?

Naturalna żywność, ekologiczne czy bio produkty. Coraz częściej szukamy produktów spożywczych opatrzonych tego typu etykietami i nazwami. Wpływa na to chęć zmiany stylu żywienia. Kolejno świadomość, że produkcja masowa niesie ze sobą nafaszerowanie produktów rozmaitymi substancjami chemicznymi, które nie sprzyjają naszemu organizmowi. Niestety pojęcia żywności naturalnej, ekologicznej, bio oraz organicznej, bywają dla nas mylące. Tym bardziej, że wszędzie tam, gdzie nie istnieją regulacje prawne, producenci czy sprzedawcy pozwalają sobie na chwyty marketingowe, które wprowadzają nas w błąd.

Naturalna żywność czy ekologiczna?

Żywność ekologiczna powinna być naturalną i zdrową. Jednak w drugą stronę ta analogia nie działa. Naturalne nie musi oznaczać ekologicznego. Różnie bywa rozumiane pojęcie zdrowej żywności, bo teoretycznie dla każdego z nas będzie to co innego. Największym problemem jest niestety fakt, że o ile ekologiczna żywność podlega wielu regulacjom, by można ją było tak nazywać, o tyle pojęcie naturalnej nie ma żadnych regulacji prawnych. Naturalna żywność niejednokrotnie proponowana, niestety z tą zdrową i wartościową, nie ma nic wspólnego.

Jak rozpoznać „podróbkę”

Ekologiczna żywność, by mogła być taką oznaczona, to produkty pochodzące z naturalnych upraw. Pozbawionych stosowania pestycydów i innych substancji chemicznych. Z hodowli, gdzie nie stosuje się antybiotyków. Tylko i wyłącznie produkty spożywcze, które powstają w procesach ściśle kontrolowanych, podlegających uregulowaniom prawnym, powstających w sposób możliwie naturalny, mogą zostać oznaczone, jako ekologiczne, bio bądź organic. Poinformują nas o tym odpowiednie atesty, certyfikaty i oznaczenia, które zagwarantują, że wybierane produkty faktycznie są eko.

Naturalna żywność to już o wiele trudniejszy wybór. Bo jak ją rozpoznać, skoro naturalnym można dziś nazwać dosłownie wszystko? Nie ma to jednej, uniwersalnej rady. Można jednak każdorazowo przeanalizować swoje zakupy, a przede wszystkim miejsca, w których ich dokonujemy. Nietrudno znaleźć miejscowych sprzedawców czy okoliczne targi, pośród których nie zostaniemy uraczeni artykułami z masowej produkcji.

Rzecz kolejna tyczy się czytania informacji zawartych na opakowaniach. Wyrażenie ‘naturalna żywność’, to nie wszystko. Należy wziąć opakowanie do ręki i sprawdzić jego skład. Upewnić się, że ‘naturalna’ nie jest tylko i wyłącznie chwytem marketingowym.

Zdrowa zatem czy nie?

Przemyślane zakupy, w sprawdzonych miejscach, to okazja, by faktycznie kupić zdrową i naturalną żywność. Bądź też tę ekologiczną. Jeśli interesuje nas na pierwszym miejscu ta naturalna, nie musimy od razu decydować się na drogie produkty ekologiczne. Wystarczy racjonalny wybór i uwaga poświęcona na zapoznanie się z tym, co faktycznie znajduje swoje miejsce wewnątrz opakowania.

Gdy zaś naturalna żywność nie do końca nas przekonuje i wolimy produkty opatrzone niezbędnymi atestami czy certyfikatami, z powodzeniem można udać się do sklepów ekologicznych. Znajdziemy tam naprawdę spory asortyment.