19
Cze

Sokownik – jak zrobić smaczne przetwory z owoców i warzyw

Rozpoczął się sezon na świeże owoce i warzywa, czas zatem zacząć robić smaczne soki. Kiedy skończy się lato i znów nastaną chłodniejsze dni, a po sezonowych owocach zostanie już tylko wspomnienie, będziesz mogła sięgnąć do tych zamkniętych w wekach, letnich smaków.

Dlaczego warto przygotowywać soki samodzielnie? Po pierwsze dlatego, że są one znacznie zdrowsze od tych, które  można kupić w sklepach, po drugie znacznie smaczniejsze. Robiąc przetwory samodzielnie, wiesz, co zostało do nich dodane, dzięki czemu nie zaskoczą  cię żadne niepożądane, czy szkodliwe dla zdrowia składniki.

Sokownik – mój sposób na pyszne soki

Choć sokownik nie jest popularnym akcesorium kuchennym, a z robieniem przetworów owocowych możesz poradzić sobie także bez niego, dla mnie w kuchni jest on po prostu nieoceniony. Możliwość samodzielnego wytworzenia smacznych i zdrowych soków i to w dodatku przy pomocy urządzenia, które po pierwsze skraca czas pracy, po drugie znacznie ją ułatwia, to okazja, której nie mogłam przegapić.

Czym jest sokownik i gdzie go kupić?

Sokownik to duże naczynie do gotowania, składające się z kilku elementów. Pokrótce można je określić, jako zestaw garnków ustawianych kolejno jeden na drugim. Na samym dole znajduje się obszerny, ale nie bardzo głęboki garnek, który przed rozpoczęciem gotowania napełniamy wodą. Nad nim umieszcza się drugi element – garnek (największy ze wszystkich części), w którym w trakcie gotowania owoców będzie zbierał się sok. Ten element wyposażony jest w charakterystyczny silikonowy wężyk, który ułatwia przelewanie soku do słoików, butelek lub innych naczyń. Powyżej ustawić należy górną część naczynia, czyli garnek, do którego wykłada się przebrane i umyte owoce. W zestawie znajduje się oczywiście także pokrywka, umieszczana na samej górze. Dobrej jakości sokownik możesz kupić już za 80 – 90 zł. Jego cena uzależniona będzie od jakości i objętości naczynia – wyposażenie kuchni.

Sposób użytkowania?

Przygotowanie smacznego soku, którym będziesz mogła delektować się w okresie jesienno – zimowym lub nawet bezpośrednio po jego przygotowaniu, wymaga na początek odpowiedniego przygotowania owoców.  Należy je dokładnie przejrzeć i pozbyć się tych, które są już nadgniłe, robaczywe lub mają inne niepożądane uszkodzenia. Po ich przebraniu i umyciu, w całości, bez usuwania pestek, należy umieścić je w górnym naczyniu sokownika. Owoce dodatkowo można zasypać cukrem. Obowiązuje zasada, by na ok. 1 kg słodkich owoców dodawać ok. 100–150 g cukru, a kwaśnych – 200–250 g. Do dolnego naczynia nalewamy wody i całość ustawiamy na palniku. Po pewnym czasie umieszczone w sokowniku owoce, pod wpływem działania pary wodnej, zaczną wydzielać sok. Kluczowy w całym procesie jest właściwy czas odparowywania. Zwykle trwa to od ok. 30 do 60 minut. Z mniejszych owoców sok wytwarza się krócej, z większych dłużej. Otrzymany w ten sposób sok należy przelać do butelek lub słoików i pasteryzować.

Sokownik to urządzenie stosunkowo proste w obsłudze. Przy jego pomocy można przygotować soki z przeróżnych owoców oraz warzyw. Choć te drugie są nieco mniej popularne, to jednak zawierają wiele cennych składników odżywczych.