24
Wrz

Jak wybierać garnki do kuchni?

Gotowanie nie musi być czasochłonne i pracochłonne. To dzięki produktom dostępnym na rynku, nie tylko tym podstawowym, ale i różnego rodzaju ciekawym akcesoriom, nawet skomplikowane przepisy stają się znacznie łatwiejszymi. Zanim jednak wybierzemy dodatki, które urozmaicą kuchenne rewolucje, trzeba zastanowić się nad podstawą, którą stanowią garnki. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę przy ich zakupie.

Właściwości i wygoda użytkowania

Nie ma lepszej metody na zakup garnków niż zobaczyć je w sklepie i „przymierzyć”. Na żywo ocenić, jak trzymają się w dłoni. Szczególnie uchwyty. Czy pokrywki są szczelnie dopasowane, a zastosowane materiały wysokiej jakości. Takich niuansów, które są naprawdę ważne, mamy całkiem sporo. Co na początek?

Możemy wybierać pojedyncze garnki bądź od razu zdecydować się na zestaw garnków. Rozwiązanie w postaci zestawu jest niewątpliwie korzystniejsze. To ostatecznie niższa cena zakupu, aniżeli wtedy, gdy kupujemy kilka produktów oddzielnie. Różnice mogą być naprawdę spore, więc warto rozważyć taką opcję. Kupno pojedynczych garnków bądź całego kompletu, determinują także nasze potrzeby. Nie opłaca się bowiem inwestować w nowy zestaw, jeśli w naszej kuchni brakuje tylko rondelka. Z kolei konieczność wymiany dużego garnka, małego rondla i chęć zakupu garnka do zadań specjalnych, wymusza rozważenie opcji zakupu kompletu.

To właściwości zastosowanych materiałów, jak i rozmaite funkcjonalności ukryte w garnkach, zadecydują o tym czy będzie nam się ich komfortowo użytkować. Pomocą może być chociażby podziałka zastosowana na wewnętrznej stronie, dzięki której precyzyjnie odmierzymy daną pojemność. Coraz bardziej funkcjonalne są pokrywki, które informują nas przykładowo o temperaturze, jaką osiągnęła woda w garnku.

Kształty i rozmiary

To od kształtu oraz rozmiaru garnków i innych elementów goszczących w całych kompletach, zależny jest sposób przyrządzania dań. Mówiąc oo kształcie garnków, na myśli mamy głównie sposób łączenia dna z korpusem. Jeśli łączenie daje kształt okrągły, to gotowanie, mieszanie i wybieranie potraw z garnka, staje się znacznie łatwiejsze.

Rozmiary będą decydować o czasie gotowanie, a więc i oszczędności. Garnki powinny dopasowane pod tym względem do liczby domowników, dla których zwykle gotujemy. Z kolei te specjalistyczne, do gotowania makaronu, szparagów i innych produktów spożywczych wymagających szczególnego sposobu przyrządzania, rozmiarami powinny być dopasowane właśnie do tych produktów.

Jakość to podstawa

Niezależnie od wyboru pojedynczych garnków czy kompletu, kształtów i rozmiarów, materiałów służących do wykonania, każdorazowo powinna nas interesować jakość wykonania. To ona zadecyduje o trwałości i zadowoleniu z użytkowania na długi czas. Nawet emaliowane produkty są w stanie gościć w naszej kuchni bardzo długo, o ile wybierzemy te, co do których jakości nie będziemy mieć żadnych wątpliwości.